Masterclasses Commissariaat en Toezicht

Masterclasses Commissariaat en Toezicht

Up to date blijven over de governance van nu? Volg onze masterclasses en houdt uw kennis op pijl! Daarnaast kunt u met onze opleidingen PE-punten verdienen.

Haal het beste uit uzelf

U voegt als commissaris of toezichthouder iets toe aan uw organisatie. Dat wilt u blijven doen en waar mogelijk verbeteren. Stimulerend toezicht staat of valt immers met de kwaliteit van mensen. Strengere eisen en hogere verwachtingen, maar zeker ook de verdergaande ambities van de commissarissen van nu vragen om goede opleidingsmogelijkheden. Zo bent en blijft u up to date van de governance van nu. Daarom is een investering in uw eigen kwaliteiten het mooiste wat u voor uzelf en uw organisatie kunt doen.

Data & locatie

De Masterclasses vinden in het najaar van 2017 plaats op 29 september en 3 november. De uitgebreide omschrijvingen van de masterclasses kunt u tevens in onze brochure terugvinden. We werken met groepen van maximaal 16 deelnemers en u ontvangt een certificaat van deelname. De deelnamekosten per masterclass van één dagdeel bedragen € 595,-, per masterclass van twee dagdelen bedragen de deelnamekosten € 995,- (exclusief 21% btw).

Locatie: Koetshuis van Kasteel de Hooge Vuursche in Baarn

Korting bij meerdere masterclasses

Bij deelname aan 2 masterclasses per persoon geldt een korting van 10% op de deelnamekosten. Geeft u zich op voor 3 masterclasses, ontvangt u 15% korting op het totaal aan deelnamekosten. U kunt kosteloos gebruikmaken van de Governance Kennisbank.

Masterclasses op maat

Uiteraard kunnen wij voor uw volledige raad een masterclass op maat organiseren op een voor u geschikt moment. Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor via info@nationaalregister.nl of 070 324 3091.

29 september en 3 november 2017

vrijdag 29 september 2017

 • 09:30 uur tot 13:30 uur

  Interventietechniek voor commissarissen en toezichthouders

  Tijdens deze masterclass ontwikkelt u het vermogen om interventietechnieken te herkennen en erkennen en om de door u gewenste specifieke resultaten te bereiken.

  Connie Tanis

  (meer over deze docent)

  Connie Tanis is werkzaam als organisatieadviseur en boardroomcoach. Zij is een van de adviseurs van Nationaal Register en in die functie belast met search en de evaluatie van raden van commissarissen en toezichthouders. 

  €595,00
 • 09:30 uur tot 13:30 uur

  Informatievoorziening en omgang met stakeholders

  Deze masterclass gaat over de vraag hoe een Raad tot een effectieve informatievoorziening en omgang met stakeholders komt.

  Rienk Goodijk

  (meer over deze docent)

  Prof. dr. ir. Rienk Goodijk studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en promoveerde daar in 1987. Sindsdien is hij als onderzoeker en senior-consultant werkzaam bij GITP op het gebied van governance en stakeholder betrokkenheid. In 2000 is hij tevens benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Per 1 september 2010 is Rienk Goodijk bijzonder hoogleraar Governance in de Semipublieke Sector bij TiasNimbas Business School in Tilburg. Hij heeft inmiddels diverse boeken en publicaties over governance op zijn naam staan. Daarnaast is hij lid van meerdere advies- en toezichthoudende organen.

  €595,00
 • 14:30 uur tot 18:30 uur

  Regie op beeldvorming

  In deze masterclass staan we stil bij de nieuwe tijden voor de commissaris, die vragen om gedegen reputatiemanagement en regie op beeldvorming.

  Roek Lips

  (meer over deze docent)

  Roek Lips (1961) is onafhankelijk boardroom consultant, innovatief media- en leiderschapsstrateeg en publicist. Hij startte zijn carrière in de media waar hij voor verschillende omroepen werkte voordat hij in 2005 de overstap maakte naar de NPO, het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep. Sinds 2014 is hij onafhankelijk consultant en richt zich op het begeleiden van bedrijven en organisaties, ervaren leiders en boegbeelden voor uiteenlopende vragen op het gebied van o.a. positionering, leiderschap en reputatiemanagement. Hij werkt sectoronafhankelijk en heeft ruime ervaring in de mediawereld, overheid, zelfstandige bestuursorganen, universiteiten, ngo’s, beroepssport, gezondheidszorg en private sector. Daarnaast is hij parttime toezichthouder. Roek Lips heeft diverse publicaties op zijn naam staan, waaronder ‘Ben ik in beeld?’ over de veranderende rol van de media.

  €595,00
 • 14:30 uur tot 18:30 uur

  Strategie, ook een prestatie van de Raad

  In deze masterclass komt aan de orde welke rol de Raad speelt bij de strategische keuzes van een organisatie.

  Steven de Waal

  (meer over deze docent)

  Steven de Waal (1955) is maatschappelijk ondernemer en onafhankelijk strateeg en publicist. Hij is oprichter (2004) en voorzitter van de Public SPACE Foundation, Centre on Strategies for Public and Civil Entrepreneurs, een Denktank ter promotie van maatschappelijk ondernemerschap en actief burgerschap. Steven de Waal startte zijn carrière in de overheid (gemeente en ministerie) en was daarna (1985-2004) als extern strategieconsultant, vennoot en bestuursvoorzitter verbonden aan Boer & Croon. Andere rollen die hij vervulde: lid partijbestuur PvdA (2001-2005) en lid Investeringscommittee private equity funds. Tegenwoordig is hij o.a. voorzitter van Raden van Toezicht, o.a. in betaald voetbal, cultuursector en visitatie woningcorporaties. Steven de Waal is recent (2014) gepromoveerd op de waarde(n) van maatschappelijk leiders en geeft colleges in vele leiderschaps- en academische programma's en debatten, met name over strategie (met name in de zorg), leiderschap en governance.

  €595,00
 • 14:30 uur tot 18:30 uur

  Financiën voor de non-financial

  Centraal in deze masterclass staan de minimale vereisten voor adequaat toezicht op het gebied van financiën en risicobeheersing voor non-financials.

  Erwin Capitain

  (meer over deze docent)

  Erwin Capitain is universitair docent externe verslaggeving aan de postgraduate accountantsopleiding van de Vrije Universiteit. Daarnaast is hij zelfstandig bestuursadviseur en visiteur bij pensioenfondsen. Hij is commissaris/lid Raad van Toezicht en lid Audit Committee bij een woningcorporatie, een ziekenhuis en een thuiszorgorganisatie, alsmede voorzitter van een ondernemingspensioenfonds. Erwin is bedrijfseconoom en registeraccountant, en heeft van 1979 t/m 2008 gewerkt als openbaar accountant, waarvan 17 jaar als partner van Deloitte.

  €595,00

vrijdag 03 november 2017

 • 09:30 uur tot 16:00 uur

  Toezicht op IT en digitale innovatie

  Door de toenemende digitalisering en automatisering neemt de afhankelijkheid op het gebied van Informatie Technologie (IT) steeds verder toe. Daarmee is IT inmiddels een belangrijk onderwerp voor de bedrijfscontinuïteit van een onderneming. Maar steeds meer brengt IT ook belangrijke digitale innovatie die kansen en bedreigingen bieden voor een onderneming. Digitalisering kan zelfs zorgen voor een complete verandering van business modellen.

  Ries Bode

  (meer over deze docent)

  Ries Bode BSc (1957) is directeur/eigenaar van Management in Motion en is meer dan 15 jaar actief als interim directeur en heeft uiteenlopende opdrachten uitgevoerd als directeur IT/CIO en programmadirecteur. Hij is acht jaar actief als commissaris en toezichthouder en digi-commissaris in de RvC van Portbase BV en Result Laboratorium BV, tevens lid van het auditcommittee. Verder is hij lid Raad van Advies PortingXS BV. Bestuurlijk actief als voorzitter van het bestuur van Bureau Telematica Binnenvaart en Binnenvaart.nl. Ries volgde de Nyenrode Commissarissen Cyclus en DeNieuweCommissaris en is ingeschreven in het register van Certified Board Members (RCBM.nl). Ries publiceert over Toezicht en IT/Digitalisering o.a. in CIO Magazine en het Jaarboek Corporate Governance 2016. Is spreker op diverse ronde tafel bijeenkomsten over dit onderwerp. Belangrijke werkervaring deed hij op als senior manager en directeur bij KPN, algemeen directeur UUnet (tegenwoordig Verizon Business) en directeur IT/CIO bij Ziggo en de Goudse.

  Arnoud Klerkx

  (meer over deze docent)

  Arnoud Klerkx MSc (1973) is als Chief Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning verantwoordelijk voor de digitale transformatie. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in klantbediening, IT, innovatie en digitalisering in zowel management advies rollen (Accenture en Gartner) als ook senior lijnmanagement posities (Robeco, Ziggo en Sanoma Learning). Hij heeft tevens 10 jaar ervaring als commissaris bij onder andere de Consumentenbond en Habion met als aandachtsgebieden financiën, IT en digitalisering. Hij is auteur van diverse (wetenschappelijke) artikelen over Toezicht op IT en is tevens gastdocent op Universiteit Nyenrode voor digitalisering en klantmanagement.

  €995,00
 • 09:30 uur tot 16:00 uur

  Oriëntatie op een commissariaat

  Deze interactieve masterclass is bedoeld voor professionals die zich willen oriënteren op het vak van commissaris of lid raad van toezicht.

  Trudy Blokdijk

  (meer over deze docent)

  Mr. Trudy Blokdijk adviseert en evalueert Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht, en is daarnaast als onderzoeker en docent Bestuur en Toezicht verbonden aan TiasNimbas Business School (Universiteit Tilburg). 

  Carla Aalse

  (meer over deze docent)

  Drs. Carla Aalse is adviseur, boardroomcoach en opleidingscoördinator bij Nationaal Register. Carla is organisatiepsycholoog en sociaal psycholoog en heeft verschillende eindverantwoordelijke functies bekleed in diverse sectoren.

  Annelies de Groot Kooijman

  (meer over deze docent)

  Annelies de Groot Kooijman (1961) is consultant van Nationaal Register op het gebied van werving & selectie, boardroomadvies en onze opleidingen. Zij is Managing Partner van Laergo B.V. en werkt als strategisch gesprekspartner voor directieleden, commissarissen en toezichthouders.

  €995,00
 • 09:30 uur tot 13:30 uur

  Legal & Compliance

  Deze masterclass gaat in op aansprakelijkheid, verantwoordelijkheid en verantwoording in verschillende situaties.

  Saskia Laseur

  (meer over deze docent)

  Notaris Saskia Laseur heeft bijna twintig jaar ervaring in het Notariaat. Ze leerde het vak in Den Haag. Zij is gespecialiseerd in de semi-publieke sector. Saskia maakt zich sterk voor een moderne taakopvatting van de notaris: pro-actief juridisch adviseur, naast het leveren van de klassieke notariële diensten. Ze doet dat zowel buiten als binnen de beroepsgroep; zo was zij drie jaar lid van het (landelijk) bestuur van de KNB.

  Zij treedt op als notaris en adviseur van diverse overheden, maatschappelijke instellingen en koepelorganisaties. Ze spreekt hierover met regelmaat op congressen, seminars en bijeenkomsten. Hoofdthema's zijn governance en duurzame samenwerking in de publieke sector en de taken en bevoegdheden van bestuurders en toezichthouders.

  €595,00
 • 09:30 uur tot 13:30 uur

  Informatievoorziening en omgang met stakeholders

  Deze masterclass gaat over de vraag hoe een Raad tot een effectieve informatievoorziening en omgang met stakeholders komt.

  Rienk Goodijk

  (meer over deze docent)

  Prof. dr. ir. Rienk Goodijk studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en promoveerde daar in 1987. Sindsdien is hij als onderzoeker en senior-consultant werkzaam bij GITP op het gebied van governance en stakeholder betrokkenheid. In 2000 is hij tevens benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Per 1 september 2010 is Rienk Goodijk bijzonder hoogleraar Governance in de Semipublieke Sector bij TiasNimbas Business School in Tilburg. Hij heeft inmiddels diverse boeken en publicaties over governance op zijn naam staan. Daarnaast is hij lid van meerdere advies- en toezichthoudende organen.

  €595,00
 • 14:30 uur tot 18:30 uur

  De voorzitter van de Raad

  In deze masterclass worden de taakgebieden van de voorzitter onder de loep genomen en worden praktische handreikingen gegeven over inhoud en processen in vergaderingen.

  Mariëlle Rompa

  (meer over deze docent)

  Mariëlle Rompa studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en in een later stadium geschiedenis en economie. Na een aantal jaren in Afrika in het kader van ontwikkelingswerk volgde terug in Nederland een periode in het onderwijs. Vanaf 1990 begon een loopbaan in het bedrijfsleven. Via advieswerk, interim management en diverse directiefuncties o.a. bij de arbodienst van Philips, NS en de Rijksoverheid werd zij in 2000 directeur van ActiZ, brancheorganisatie Verpleging, Verzorging en Thuiszorg. In die periode werd zij ook commissaris bij diverse semi-publieke organisaties. Na de beëindiging van haar actieve loopbaan werd zij commissaris bij zorginstellingen, een ziekenhuis, de jeugdzorg, het Reumafonds en voorzitter van de brancheorganisatie Kinderopvang. Daarnaast is zij voorzitter in stuurgroepen van diverse projecten. Leidend in al deze activiteiten is de interesse in de integrale benadering van vraagstukken in het toezicht.

  €595,00
 • 14:30 uur tot 18:30 uur

  Governance & financiën, van reactiviteit naar proactiviteit

  Deze masterclass gaat dieper in op het financiële verantwoordingsproces in de Raad.

  €595,00

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Governance Update nieuwsbrief

Volg ons